wtorek, 14 czerwca 2016

Wegańskie ciasto marchewkowe

Ciasto Marchewkowe

 

Kto by się spodziewał, że ciasto bez jajek, kremu czy nawet masła może smakować tak dobrze? Ja jeszcze rok temu pomyślałabym, że zrobienie takiego ciasta jest niemożliwe. Byłam jednak miło zaskoczona. Przepis ten jest niezwykle łatwy w wykonaniu, pasuję na każdą okazję, a ciasto jest naprawdę przepyszne.



Składniki:

ciasto:
- 300 g marchwi 
- 300 g mąki pszennej ( można zastąpić 150 g mąki kokosowej) 
- 250 g cukru kokosowego 
- 1 szklanka oleju kokosowego 
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu 
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 
- 1 łyżeczka soli 

  krem: 
-100 g nerkowców moczonych przez noc w wodzie 
-1/2 szklanki mleczka kokosowego (najlepiej kremowego)
- 2 łyżki syropu z agawy 

Przygotowanie:
1. Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
2. W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawy. W drugiej misce wymieszać olej, spęczniałe siemię lniane i marchewkę. Połączyć wszystkie składniki.
3. Ciasto wlać do tortownicy i piec przez 30-40 minut w 180*C.
4. Odsączyć nerkowce i zmiksować z resztą składników na krem na gładką masę.
5. Wystudzone ciasto posmarować grubo kremem.

UDOSTĘPNIJ TEN POST

2 komentarze :

  1. Przepyszne! Czym można zastąpić cukier kokosowy? Gdzie go kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć nawet zwykłego cukru, jednak kokosowy jest dużo zdrowszą opcją. Można go dostać w każdym większym supermarkecie lub w sklepach ze zdrowo żywnością.

      Usuń

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.