Burgery z buraków
Przepis idealny dla miłośników zdrowego jedzenia i kuchni wegańskiej. Nie jest trudny w wykonaniu, więc nie sprawi nikomu dużych problemów. Mimo iż nie brzmi zbyt przekonywająco, radzę go wypróbować :)
Składniki:
- 2 szklanki startych, surowych buraków
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki owsianej
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Do przyprawienia: sól, pieprz, słodka papryka, oregano
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną moczyć w wodzie przez ok 10 min. Następnie ugotować. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko wymieszać.
2. Podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i czosnek na oliwie z oliwek. Dodać do buraków i wymieszać. Następnie dodać resztę składników, przyprawić i dokładnie wymieszać.
3. Burgery uformować dłonią w duże, płaskie placki. Rozłożyć na blaszce i piec przez ok 45 min. w temp. 180°C. W połowie pieczenia burgery przełożyć delikatnie na drugą stronę.
Można podawać z: awokado, pomidorem, ogórkami konserwowymi, hummusem, sosem balsamicznym i domowymi frytkami.
Muszę niedługo wypróbować :) I dla mnie brzmią jak najlepiej, wegeburgery są pyszne!
OdpowiedzUsuńx
Mogłabyś dodawać więcej zdjęć z całego procesu gotowania? Aż ślinka cieknie na takie zdrowe burgery!
OdpowiedzUsuń