piątek, 20 maja 2016

Wegańskie brownies

WEGAŃSKIE BROWNIES



Składniki: 

Brownies:

-szklanka orzechów włoskich 
-szklanka migdałów 
-2 szklanki daktyli (jeśli są bardzo suche, zalać ciepłą wodą i odczekać ok. 10min)
-3/4 szklanki kakao 
-1/4 łyżeczki soli 

Krem: 

-1/4 szklanki mleka migdałowego (można użyć również owsianego, kokosowego lub sojowego)
-tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej znaleźć taką, która nie zawiera mleka)
-2 łyżki oleju kokosowego 

Na wierzch: 

-ok 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan 
-pół tabliczki czekolady

Przygotowanie:

1. W mikserze zmielić orzechy włoskie i migdały aż powstanie gęsta masa. Dodać kakao i sól dalej miksując. Masę przełożyć do oddzielnej miski.
2. Zmiksować daktyle aż powstanie gładka masa. Następnie przełożyć wszystko do miski. 
3. Przełożyć masę orzechową z powrotem do miksera, dalej miksując dodawać po łyżce kremu daktylowego. 
4. Brownie wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i rozprowadzić dłońmi. Włożyć do lodówki.
5. Mleko migdałowe gotować w garnku aż osiągnie wysoką temperaturę. Zdjąć z ognia i od razu dodać czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie dodać olej kokosowy i wymieszać. 
6. Krem wylać na brownie. Orzechy oraz czekoladę posiekać i posypać na wierzch.

 SMACZNEGO! 
  


OLEJ KOKOSOWY

-zawiera grupy cząsteczek tłuszczu, które po dostaniu się do organizmu są od razu wykorzystywane do produkcji energii, co oznacza, że nie zostają zamienione na tkankę tłuszczową
-usprawnia wydzielanie insuliny 
-dobry w walce z otyłością

KAKAO

-polepsza pamięć
-usuwa zmęczenie i poprawia nastrój 
-usprawnia pracę układu krążenia


DAKTYLE 
-bogate w błonnik
-zawierają potas
-liczne witaminy, zwłaszcza B3
-chronią przed miażdżycą, zakrzepami i nadciśnieniem


ORZECHY WŁOSKIE
-chronią układ krążenia
-zmniejszają ryzyko raka
-poprawiają wygląd cery i włosów
-usprawniają pracę mózgu
-łagodzą kłopoty żołądkowe


ORZECHY PEKAN: 
-ograniczają cholesterol
-są bogatym źródłem cynku, błonnika i potasu


MIGDAŁY
-bogate w witaminę B2 i E
-zawierają błonnik i potas
-zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca
-regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej
-dobre na nerwy i stres



 


UDOSTĘPNIJ TEN POST

2 komentarze :

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.